Gaziantep Milletvekilimiz Şahzade Demir, son günlerde gündemdeki yerini koruyan Şeyh Said ile ilgili açıklamalarda bulunarak “Şeyh Said, Kürtlerin değer verdiği önemli bir şahsiyet ve alimdir. Öte yandan başta yakınları olmak üzere kamuoyu Şeyh Said, Seyit Rıza ve Bediüzzaman Said Nursi’nin mezar yerlerinin açıklanmasını beklemektedir.” dedi.

TBMM’nde düzenlediği basın toplantısında; gündemin önemli başlıklarından olan Şeyh Said tartışmaları ve asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Genel Sekreterimiz ve Gaziantep Milletvekilimiz Şahzade Demir, ayrıca Güzeldere Geçidi’nde yapımı bitirilemeyen tünel sorunu, depremde hasar gören cami ve tarihi yapıların imar ve restore edilmemesi ve Şırnak’ın sorunlarını gündeme getirdi.

İlk olarak Diyarbakır’da bir bulvara Şeyh Said isminin verilmesi ve sonrasında başlayan tartışmalar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Demir, “Diyarbakır’da Silvan yolunu Elazığ yoluna bağlayan bulvara Şeyh Said ismi verildi. Bu durum toplumda olumlu karşılandı. Çok sevindirici bir durum. Şeyh Said, Kürtlerin değer verdiği önemli bir şahsiyet ve alimdir. Farklı düşünenler olsa da bu realiteyi değiştirmiyor. Bu bağlamda isminin bir bulvara verilmesi geciktirilmiş olumlu, güzel bir karadır. Öte yandan başta yakınları olmak üzere kamuoyu Şeyh Said, Seyit Rıza ve Bediüzzaman Said Nursi’nin mezar yerlerinin açıklanmasını beklemektedir. Normalleşmenin sağlanması ve toplumsal barışın tesisi için bu elzemdir. Kürt meselesinin çözümü yolunda atılacak adımlar kardeşliği pekiştirecek ve ülkenin kalkınması için bir sinerji oluşturacaktır. Normalleşme adımlarından kimse korkmamalıdır.” ifadelerinin kullandı.

“Asgari ücretle çalışanın ve bakmakla yükümlü olduğu ailesinin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalı, işveren de zora sokulmamalıdır”

Önümüzdeki günlerde belirlenecek olan asgari ücretin işçi ve ailesinin göz önünde bulundurularak enflasyona ezdirilmeyecek şekilde düzenlenmesini öneren Demir, işverenler için de SGK pirimleri konusunda teşvik ve indirim uygulanması gerektiğini belirttiği açıklamasında şunları söyledi:

 “Malumunuz olduğu üzere önümüzdeki günlerde asgari ücrete yapılacak zam belirlenecek. Yapılacak zam asgari ücretle çalışanın ve bakmakla yükümlü olduğu ailesinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Vatandaş enflasyona ezdirilmemelidir. Bununla birlikte küçük ve orta ölçekli işletmeler de gözetilmeli, işveren de zora sokulmamalıdır. Hali hazırda yüksek vergiler ve SGK primlerinin yüksek oluşu işvereni oldukça zorlamaktadır. Yüksek SGK primleri işvereni; işçi çıkarmaya, sigortasız işçi çalıştırmaya veya sattığı ürünlere zam yapmaya mahkûm etmektedir. Bunun önüne geçebilmek için hükümetin taşın altına elini koyması gerekmektedir. Bir işçinin sigorta maliyetinin brüt asgari ücretin %37,5’i olması işveren için ağır bir yük getirmektedir. Her ne kadar borcunu düzenli ödeyen işverenlere 5 puanlık indirim ile oran %32,5’e düşürülse de maliyetler yine de ağır gelmektedir. Bunun için yapılması gerekenler; Daha önce primlere uygulanan %5 + %6 oranındaki indirim tekrar uygulanmalıdır. Yine daha önce uygulanan ilave istihdam indirimleri ve benzeri teşvik uygulamaları devam ettirilmelidir. Sonuç olarak SGK primleri konusunda hükümet taşın altına elini koymalı ve gerekli teşvik ve indirimleri işverene/esnafa uygulamalıdır.”

“Van-Hakkâri Karayolu’nda bulunan Güzeldere Geçidi’nde yapımına başlanan tünel 8 yıldır bitirilemedi”

Genel Sekreterimiz ve Gaziantep Milletvekilimiz Şahzade Demir, yerel sorunlar ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

Van-Hakkâri Karayolu’nun ‘32 virajlar’ olarak bilinen 2730 rakımlı Güzeldere Geçidi’nde, 2015 yılında yapımına başlanan tünelin, geçen sekiz yıla rağmen henüz bitirilemediğini söyleyen Demir, “Bu güzergâh uluslararası ticaret için kullanılan İpekyolu’nun önemli bir geçidini teşkil etmektedir. Bu tünelin bölge halkına, güvenli ulaşımdan ticari faaliyetlerin canlanmasına kadar büyük faydası olacaktır. Ayrıca önemli miktarda yakıt ve zaman tasarrufu sağlayacaktır. Bölgenin zorlu coğrafi ve iklim şartlarının etkisiyle birçok ölümcül kazanın yaşandığı bu geçit, yapımı devam eden tünelin bitirilmesiyle halkımıza rahat bir nefes aldıracaktır. Kışın karayollarının kar küreme, tuzlama ve yolu sürekli açık tutma çalışmalarının maliyeti, zorluğu ve oluşturduğu mağduriyet göz önüne alındığında; 45 dakikalık yolu 5 dakikaya düşüren bu tünelin en kısa zamanda bitirilmesi gerekmektedir. Başka bölgelerde yapılan zor ve zahmetli, daha büyük birçok proje kısa sürede tamamlanırken, toplam uzunluğu 3100 metre olan bu tünel yıllar geçmesine rağmen neden halen bitirilemiyor ya da bitirilmek istenmiyor? Bu konuda kimin ihmali varsa kamuoyu bilgilendirilmeli ve proje daha fazla geciktirilmeden tamamlanmalıdır.” dedi.

“Depremde hasar gören cami ve tarihi yapılar bir an önce imar ve restore edilmeli”

Depremde zarar gören camiler ve tarihi yapılar ile ilgili de konuşan Demir, “6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden en fazla etkilenen illerden biri olan Gaziantep’imizde hasar alan tarihi yapı ve camiler aylardır kaderine terk edildi. Depremlerde hasar gördükleri için ibadete kapatılan camiler ile ziyarete kapatılan bedesten ve han gibi tarihi yapıların restore edilmemesi bu mekanları maalesef hırsızların ve madde bağımlılarının mekânı haline getirmiştir. Bu durum esnafı ve halkı mağdur etmektedir. Kent merkezindeki camilerin kapalı olması nedeniyle esnaf ve vatandaşlar özellikle Cuma namazları için uzak camilere gitmek zorunda kalıyor. Gaziantep Kent merkezinde 23 tane cami var. Bu 23 camiden sadece 3 tanesi ibadete açık. Yine Gaziantep Zincirli Bedesten Çarşısı'nın restorasyonu henüz tamamlanmadı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce birinci derece anıtsal eser niteliği taşıyan yapının güçlendirilme çalışması nedeniyle dükkanları boşaltılan esnafa her ne kadar geçici olarak ahşaptan stantlar yapılsa da gerek hava şartları gerek stantların küçük olması esnafı mağdur ediyor. Esnafımız bir an önce çarşının güçlendirilme çalışmalarının tamamlanmasını istiyor. Söz konusu hasarlı yapıların yeniden imar ve restorasyon çalışmaları hızlandırılarak tamamlanmalı, vatandaşların mağduriyetleri giderilmelidir.” diye belirtti.

“İdil ilçemiz ciddi şekilde ihmal ediliyor”

Şırnak’ın sorunlarını da gündeme getiren Demir, “Şırnak ilimize bağlı İdil ilçemizin birçok sorunu var. İdil Türkiye'nin en çok göç veren ilçelerinden bir tanesidir. İlçede işsizlik had safhadadır. İlçenin altyapı-üstyapı, pazar yeri ve su sorunu gibi birçok sorunu var. Ayrıca bölgeler arası kalkınmışlık farkı da İdil ilçemizin ciddi şekilde ihmal edildiğini göstermektedir. İdil'de yapılması düşünülen Sanayi Sitesinin dosyası şu an bakanlıkta duruyor. Bu dosyanın ivedi bir şekilde onaylanması gerekiyor. Buna ek olarak doğrudan yatırım ve teşviklerle İdil’deki istihdam olanakları artırılmalı, alt yapı sorunları giderilmelidir. Bu durum göçü durduracak, vatandaşlarımızın daha insani koşullarda hayatını idame ettirmesini sağlayacaktır.” dedi.