Meclis Genel Kurulunda gündem dışı söz alan Genel Sekreterimiz ve Gaziantep Milletvekilimiz Şahzade Demir, en düşük emekli aylığının açlık sınırı, asgari ücret ve yaşam maliyetleri gibi unsurlar da göz önüne alınarak yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Genel Sekreterimiz ve Gaziantep Milletvekilimiz Şahzade Demir, Meclis Genel Kurulunda gündem dışı söz alarak emekli aylıklarına verilen ek artış oranıyla alakalı açıklamalarda bulundu.
Demir, emeklilerin 10 bin liraya mahkûm edilmesinin vicdanen sıkıntılı bir karar olduğunu belirterek, ek artış oranın yaşam maliyetleri gibi unsurların da göz önüne alınarak yeniden belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Emeklilere verilen zammın sadece kök maaş baz alınarak hesaplanmasının emeklilerde büyük tepkiye neden olduğunu belirten Demir, “SSK, BAĞKUR ve memur emeklisinin 2024 yılı ilk altı aylık maaş zamları belirlenirken, yetersiz kalan emekli maaşlarıyla ilgili ek artış öngören düzenleme son kabine toplantısında belirlenerek kamuoyuna açıklandı. Kabine toplantısı sonrası yapılan resmî açıklamaya göre ek artış oranı yüzde 5 olurken, en düşük emekli maaşı da 10 bin lira olarak belirlenmiş oldu. 2023 yılı ikinci altı aylık maaş zamlarına ek olarak kamu personeline verilen seyyanen zammın emekli aylıklarına uygulanmaması ve zammın sadece kök maaş baz alınarak hesaplanması emeklilerden büyük tepki toplamıştı.” İfadelerini kulandı.
SSK ve BAĞKUR emeklilerinin aylıklarının ekonomik şartlarına uygun olmadığını da söyleyen Demir; “Asgari ücretin 17 bin lira, aralık ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 47 bin lira, açlık sınırının 16 bin lira, bekar bir çalışanın yaşam maliyetinin ise 18 bin lira olarak ölçüldüğü bir ortamda SSK ve BAĞKUR emeklilerinin 10 bin liraya mahkûm edilmesi vicdanen sıkıntılı bir karadır. Ekonomik şartlara da uygun değildir. EYT ile beraber artan emekli sayısının ödemelerde birtakım zorluklara yol açtığı doğrudur. Ancak zorlukların tümünü emeklinin sırtına bindirmek de büyük bir haksızlık ve adaletsizlik oluşturmuştur. En düşük emekli aylığı; açlık sınırı, asgari ücret, yaşam maliyetleri gibi unsurlar göz önüne alınarak yeniden belirlenmelidir.” dedi.